Proizvodi pčele medarice su med, propolis, vosak, matična mliječ, pčelinji otrov i pelud.
Trajni link do ovog članka: http://www.pcelarska-udruga-bilogora.hr/?page_id=137
Matična mliječ
Mliječ je izlučevina posebnih žlijezda pčela, kojom se one koriste za hranjenje matice i ličinki. To je homogena, gusta, neprozirna i kremasta supstanca, bijele do blijedožućkaste boje. Karakterističnog je mirisa, kiselog pH i pomalo ljutog, specifičnog okusa. Smatra se vrhuncem prirodne biosinteze zbog kombinacije strukturnih, energetskih, anorganskih i drugih sastojaka. Osnovu sastava …
Med
Med-slatka, viskozna tvar, pčelinji je proizvod dobiven pčelinjom preradom cvijetnog nektara i slatkih sokova biljaka te slatkih izlučevina biljnih uši. Pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. Med sadrži oko 200 različitih spojeva pa najvjerojatnije iz tog razloga do sada još nikome …
Pčelinji otrov
Pčelinji otrov (apitoksin) je izlučevina žalčanog sustava pčele, a osnovna mu je biološka namjena štititi pčelinju zajednicu od neprijatelja. Pčela radilica ima vrlo složen žalčani sustav, smješten u zatku trbuha. Sastoji se od žalčanih lukova, dva nožića, tri para hitinskih pločica (duguljastih, trokutnih, kvadratnih), i dvije otrovne žlijezde (“velike”, kisele; …
Pelud
Cvjetni prah ili cvjetna pelud je jedinstveni dar prirode, optimalno uravnotežen i upotpunjen omjer vrijednih prirodnih sastojaka. Svako zrnce sadrži sve sastojke neophodne za zdrav život i normalan razvoj organizma: bjelančevine, vitamine (A, C, D, E i grupa vitamina B), minerale (Ca, Cl, Na, Fe, Mg, Si) , lipide, enzime, eter. ulja i vrijedne antibiotske …
Propolis
Propolis je ljepljiva smolasta tvar koja nastaje preradom biljnih sokova koje pčele sakupljaju sa različitih biljaka, uglavnom jablanova i zimzelenog drveća. Naziv „propolis“ potječe od grčkih riječi pro = prije, ispred, za i polis = grad, što se prevodi kao „ obrana za grad“ ili „branitelj grada“. Tako se košnica („grad pčela“) pomoću njega štiti …
Vosak
Pčelinji vosak je proizvod kojeg pčele stvaraju u svom tijelu, pomoću voskovih žlijezda. Radilice ga žvakanjem oblikuju i njime grade saće, koje grade jedno do drugog. Ako se kojim slučajem raspored saća poremeti ili poruši na tom mjestu pčele odmah počinju graditi novo. Prirodna boja pčelinjeg voska je bijela, on …